Άγιος Αντώνιος-Ονούφριος της Μονής του Σούπρασλ (Suprasl) Πολωνίας, Οσιομάρτυρας στη Θεσσαλονίκη, από Λιθουανία (+1516) ╰⊰¸¸.•¨* Ένας δολοφόνος που αγίασε

http://cominghomeorthodoxy.wordpress.com

COMING HOME – ORTHODOXY

Suprasl, Πολωνία

Supralzabytki4

Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Suprasl της Πολωνίας

Ikona

Ο Αγιος Οσιομάρτυρας Αντώνιος-Ονούφριος του Suprasl Πολωνίας

& ο Άγιος Θεοδόσιος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου

sw-antoni-supraski

Άγιος Αντώνιος-Ονούφριος της Μονής του Suprasl Πολωνίας,

Οσιομάρτυρας στη Θεσσαλονίκη, από Λιθουανία (+1516)

╰⊰¸¸.•¨*

Ένας δολοφόνος που αγίασε

Ο Άγιος Οσιομάρτυρας Αντώνιος-Ονούφριος της Μονής Σούπρασλ (Supraśl) της Πολωνίας ήταν ένας Ρουθηνός Μοναχός και Μάρτυρας, ο οποίος τιμάτε ιδιαιτέρως στην Πολωνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Οι Ρουθηνοί αποτελούν Σλαβική φυλή, κατά άλλους Κελτική φυλή, που μαζί με τους συγγενικούς προς αυτούς Ουκρανούς αποτελούν τον τύπο των Μαλορρώσων στη ΒΔ Βουκοβίνα (ιστορική περιοχή στην Κεντρική Ευρώπη που σήμερα μοιράζεται μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας).

Ο Άγιος Αντώνιος του Σούπρασλ γεννήθηκε στο έδαφος του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας σε Ορθόδοξη οικογένεια, αν και η κοινωνική του κατάσταση και το λαϊκό του όνομα παραμένουν άγνωστα.

Σύμφωνα με την Παράδοση, στα νιάτα του ήταν γνωστός για τον θυμώδη χαρακτήρα του με αποτέλεσμα σε μια φιλονικία σε ένα μπαρ να σκοτώσει έναν άνδρα.

Επιθυμώντας να εξιλεώσει την αμαρτία του εισήλθε λίγο πριν το 1506 στην Ορθόδοξη Μονή του Σούπρασλ της Πολωνίας, όπου έγινε Μοναχός και έλαβε το όνομα Άντώνιος.

Θεωρώντας ανεπαρκή την μετάνοιά του, ο Άγιος ζήτησε από τον ηγούμενο να του επιτραπεί να μεταβεί σε μια μουσουλμανική χώρα για να μαρτυρήσει. Αλλα ο ηγούμενος δεν του έδωσε την ευλογία. Έλαβε την άδεια μόνο για να πάει στο Άγιο Όρος όπου έγινε η Κουρά του Μεγάλου Σχήματος και πήρε το όνομα Ονούφριος.

Στη συνέχεια πήγε στη Θεσσαλονίκη, στον Ι. Ναό της Θεοτόκου της Αχειροποίητης, η οποία είχε μετατραπεί σε τζαμί, και άρχισε να προσεύχεται Χριστιανικά. Αμέσως συνελήφθηκε και ρίχτηκε στη φυλακή. Του ζήτησαν να ασπαστεί τον μουσουλμανισμό κάτι το οποίο ο Άγιος Αντώνιος του Σούπρασλ αρνήθηκε να πράξει και καταδικάστηκε να καεί ζωντανός.

Καθώς τον πήγαιναν στον τόπο του Μαρτυρίου επειδή συνέχισε ο Άγιος να καταγγέλνει τον μουσουλμανισμό, χτυπήθηκε θανάσιμα από έναν μουσουλμάνο και έριξαν το σώμα του στη φωτιά.

Ο Άγιος Οσιομάρτυρας Αντώνιος-Ονούφριος του Σούπρασλ μαρτύρησε στις 4 Φεβρουαρίου το 1516 και ανακηρύχθηκε επίσημα Άγιος το 2005 από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας.

Πηγή & μετάφραση:

Wikipedia

&

http://gkiouzelis.blogspot.com

Orthodox Heart Sites

11125251_suprasl.jpg

Η Ι. Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Suprasl της Πολωνίας

όπου πήγε για Μοναχός ο Άγιος Αντώνιος

monaster-w-supraslu-35620

5937102323365228192-account_id=20

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s